Språkföretagen genomförde den 14 september en fullsatt föreläsning om AI kopplat till språkbranschen. Temat var hot och möjligheter och deltagarna representerade på alla sätt ett urval från alla aktörer inom språkbranschen. Efter genomgång av Språkföretagens verksamhet och mål av ordförande Anne-Marie Colliander Lind samt presentation av styrelsen var det dags för dagens första föreläsare Florian Faes från Slator.
Florian gav oss en inblick i hur de tror att branschen kommer att förändras med AI och hur investerare närmar sig eventuella uppköp med stor försiktighet. Florian presenterade några av de applikationer som är intressanta för vår bransch och vilka språkmodeller (Large Language Models) som redan idag kan vara relevanta. De företag som enligt Slator leder utvecklingen av att utnyttja tekniken är leverantörer av hanteringssystem för översättning (Translation Management System) och det finns även exempel från språktjänsteföretagen som gör försök att produktifiera tjänster på LLM. Tyvärr inga spännande exempel i Sverige (ännu).
Avslutningsvis gick Florian igenom en SWOT (se bild nedan). Det är helt klar värt att reflektera över riskerna för respektive aktör i ekosystemet. Vi kan nog förvänta oss att kunderna kommer att köpa mer specialiserade tjänster och kanske inte alltid från dagens leverantörer samtidigt som behovet av mänsklig expertis i det som levereras till våra kunder blir större. Och för det krävs fackkompetens om såväl text som teknik.
Bild: Slator©
Nästa föredragshållare var inte okänd för de deltagare som tidigt intresserat sig för AI. Sibbe Silvén från Bright Mind Agency tog oss alla på en spännande resa om AI utifrån ett användarperspektiv oavsett om vi är på jobbet eller hemma som privatperson. Resan med AI startade 1950 men pausades 1966 för att sedan väckas till liv 1997 när Garry Kasparov blev slagen i schack av en IBM dator vid världsmästerskapen. Efter detta har det handlat om halvledare, processorkraft och lagringskapacitet. Med hjälp av företag som OpenAI, Google och Microsoft har vi nu alla fått möjlighet att använda tjänster som ChatGPT, Bard och Bing. Språkmodellerna som används är många och namnen inte alltid lätta att komma ihåg men enligt Sibbe kommer vi alla på någotvis att bli berörda både i vårt arbete och hemma. Tillsammans med förslag på siter att besöka och youtubeklipp att se fick vi med oss rådet ”Hur bra du är på att prata med AI kan bli avgörande för din framtida karriär”. Det är uppenbarligen en konst att prata med AI (kallas prompt-engineering) och vi gör bäst i att lära oss det snabbt.
Frågorna var många och diskussionerna heta under det efterföljande minglet. Vi ser redan nu fram emot att kunna erbjuda våra medlemmar och resten av branschen nya insikter.
Tack alla ni som var med!
Jens Kofoed Hansen, för Språkföretagen
Yorumlar